51 Top Interview Questions for Quality Control (QC) in Pharma

Join Telegram

I’m going to give you some tips from this post to help you rock your quality control interview. It makes no difference if you are being interviewed for a position as a quality control officer, executive, or manager. you can obtain the list of Interview Questions for Quality Control, I advise you to study In order to assist you to pass your QC interview, I will then provide you with some excellent examples of interview replies. Additionally, I will outline the qualities you must exhibit throughout your Quality Control interview. Prior to answering the Quality Control interview questions, I always do this by providing you with excellent, original responses that you won’t find anywhere. Let’s get started with some recommendations for quality control interviews, questions, and answers

Quality control in pharmaceuticals involves the testing of all new or existing products. It becomes important to know the questions related to quality control to get a dream job in the quality section. If you are a graduate in pharmacy or a master in science, then before the interview you can read all the Interview Questions for the Quality Control department so that it becomes easy to give all the answers and get your dream jobs.

Interview Questions for Quality Control

Important interview Questions for Quality Control analyst

1. Question: Define pH? What is the pH of the blood?

Ans: pH is the negative logarithm of H+ Concentration. The pH of the blood ranges from 7.35 to 7.45.

2. Question: Explain the terms aliquot and diluent?

Ans: Aliquot: Aliquot is a measured sub-volume of the original sample.

Diluent: the component used to dilute the sample.

3. Question: Explain what is titration?

Ans: Titration is also called volumetric analysis. It is a quantitative chemical analysis used to determine the concentration of an analyte that has been identified. The titrator is a reagent that is prepared as a standard solution with a known concentration and volume. The titrant reacts with the analyte solution to determine the concentration of the analyte. The titration volume is the amount of titrant that reacts with the analyte.

4. Question: Types of titration?

Ans: There are basically four types of titration, acid-base titration, complexometric titration, precipitation titration, and redox titration.

5. Question: Explain the four types of titration

Ans: Acid-base titration: this acidic or basic titrant reacts with an analyte that is a base or an acid.

Complexometric titrations: involving metal-ligand complexation reactions

Precipitation titrations: When the analyte and titrant react, a precipitate is formed.

Redox titrations: Where the titrant is oxidizing agents or reducing agents.

6. Question: What is the Ultraviolet (UV) and visible spectroscopy range?

Ans: The range of UV Spectroscopy is 200-400 nm, and visible spectroscopy ranges from 400- 800 nm.

7. Question: What is the use of UV Spectroscopy?

Ans: Spectroscopy can be used to detect functional groups, and impurities, and perform qualitative and quantitative analyses.?

8. Question: What is meant by the solution?

Ans: A solution is a mixture of liquids, gases, and solids, the solution consists of many different types of solutes like salts, oxygen, and organic molecules.

9. Question: Describe the saturated and unsaturated solutions

Ans: A saturated solution is defined as a solution in which a solvent is not capable of dissolving any more solute at a given temperature.

At a given temperature, an unsaturated solution is one in which the solvent is capable of dissolving any extra solute.

10. Question: What is the difference between qualitative and quantitative analysis?

Ans: Qualitative analysis involves the identification of the compound or chemical based on their chemical ( absorption, emission) or physical properties, eg. melting point and boiling point.

Quantitative analysis: this involves estimation or determination of the concentration or amount of the chemical compounds or components.

Read Also: Top Pharma Interview Questions for Freshers

Interview Questions for Quality Control related to UV Spectroscopy

Interview Questions for Quality Control under UV Spectroscopy are given below:

11. Question: Explain the principle of ultraviolet spectroscopy?

Ans: Ultraviolet spectroscopy uses light in the UV part of the electromagnetic spectrum.  UV absorption spectra form when the outer electrons of a molecule or an atom absorb energy and move from a lower to a higher energy level. The wavelength absorbance of each molecule is unique.

12. Question: Define Molarity?

Ans: A number of moles of solute per liter solution. molarity is denoted with a capital “M”.

13. Question: Define molality?

Ans: The number of moles of solute per kilogram solvent. it is denoted with a small “m”.

14. Question: Define normality?

Ans: The number of moles equivalent per liter solution.

15. Question: What are buffer solutions?

Ans: A buffer solution is an aqueous solution consisting of a mixture of a weak acid and its conjugate base, or vice versa. When a minimal amount of strong acid or base is introduced to it, the pH changes very little.

16. Question: What is valency?

Ans: Valency is simply the combining power of elements. the valency determines the chemical formula of a compound. When compounds react to form new compound (s) they tend to change their valences.

17. Question: What is aqua regia?

Ans: A mixture of concentrated nitric acid and hydrochloric acids. (1:3) It’s a highly corrosive liquid that can harm gold and other hardened materials.

18. Question: What is bleaching powder’s chemical name?

Ans: Calcium hypochlorite, also known as CaOCl2, is an inorganic chemical compound having the formula CaOCl2. Calcium oxychloride is another name for them.

19. Question: What is polarity?

Ans: Polarity is the electronegativity difference between the atom or molecule or the ability of an atom to attract shared electrons in a covalent bond. Ans: Water is a good example of a polar molecule due to the difference in electronegativity between the oxygen atom and the hydrogen. Oxygen is a highly electronegative atom compared to hydrogen. Because fats, petrol, and gasoline do not dissolve in water, they are classified as non-polar molecules. Nonpolar means “insoluble in water.”

20. Question: Explain the Beer Lamberts Law?

Ans: It states that the intensity of nonchromatic light absorbed by a substance dissolved in a fully transmitting solvent is directly proportional to the substance concentration and the path length of the light through the solution.

21. Question: What is an indicator in chemistry?

Ans: Indicators are substances that show a change in color when brought in contact with acid or base. The most commonly used indicators are litmus, methyl orange, and phenolphthalein which change color as follows.

indicator color changes table quality control chemistry

Top interview questions for quality control in manufacturing

22. Question: Explain the Infrared Spectroscopy Principle?

Ans: When a molecule absorbs infrared radiation, it vibrates and gives rise to a packed infrared absorption spectrum. This IR spectrum is specific for every different molecule absorbing the IR radiation, useful for identification.

23. Question: What is the common alum?

Ans: Potassium alum, potash alum, or potassium aluminum sulfate is a chemical compound Chemical formula of common alum is KAI(SO4)2.12H2O. Use water purification.

24. Question: What is a covalent bond?

Ans: A covalent bond also called a Molecular bond is a chemical bond that involves the sharing of electron pairs between atoms.

25. Question: Mention the formula to calculate the pH of a solution?

Ans: Formula to calculate pH = -log [H+] or pH = -log [H3O+]

26. Question: What is PPM?

Ans: PPM is parts per million (such as % means parts per 100)

27. Question: What is The HPLC Principle?

Ans: It’s a technology used for separating the mixture of compounds into individual components based on absorption, partition, ion exchange, and size exclusion principles. The stationary phase and mobile phase are used in it. HPLC is used for the identification, quantification, and purification of components from a mixture.

28. Question: Explain what is dextro-rotatory and levorotatory?

Ans: Levorotation and Dextrorotation are referred to as the properties of plane-polarized light when light rotates clockwise when it approaches the observer then known as dextro-rotatory, and when light rotates anticlockwise then it’s referred to as levorotatory.

Conclusion:

These Questions are very important for usually, those who are preparing for interviews in the quality control (QC) section in pharmaceuticals. Hope these Interview Questions for Quality Control with answers will be helpful. if any updates or doubts please reply below.

This is a typical quality control interview question, and it is typical because conflict can occasionally arise in quality control because some individuals see the quality control process as a barrier. And as a result, you must be able to settle disputes quickly and decisively. Here is my recommendation: “I would approach disputes head-on and work to find a fast solution. Conflict of any kind can be harmful to an employee and the company. In order to resolve the problem amicably, it is crucial to identify its underlying causes. In order to attempt to determine what the issue was, I would chat privately with the party with whom the conflict is occurring.

In order to determine whether the behavior was causing the disagreement If the source of the problem was a disagreement with our organization’s quality control procedures, I would start by educating the other party on why QC was so essential. I would give concrete instances of how quality control can improve a company’s success as well as how it can give workers and staff a stronger sense of job satisfaction knowing that the high-quality work they were producing benefited the team and the larger company as a whole. So that shows that you’re not afraid to deal with conflict, but you will deal with it professionally and amicably and also with a view to educating the person in respect of how quality control can have a positive impact within an organization.

Note: All above Answers to Interview questions for Quality control will be updated from time to time whenever changes will happen in methods or formulas.

2 thoughts on “51 Top Interview Questions for Quality Control (QC) in Pharma”

  1. Pingback: 101 Top Interview Questions Regulatory Affairs For Pharma – PharmajobsWalkin.com

  2. Pingback: 51 Top Pharma Interview Questions For Freshers (new Updated)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Join Telegram

Get Direct Jobs Notification


This will close in 15 seconds

Granules India Pvt. Limited-Walk-In Interviews 10 Largest Pharmaceutical Companies in USA List of the Best Paying Jobs in the Healthcare Industry USA. Lupin Biotech Limited -Walk-In Drive on 21, Aug 2022 Zydus receives Form 483 from the USFDA for 4 observations. क्या पैन किलर आपकी kidney को मार रही है? SUN PHARMA – Walk-In Interviews for Pharma candidates Purdue Pharma, Sacklers reach $6 billion deal USA