101 Top Interview Questions Regulatory Affairs for Pharma

Join Telegram

Regulatory affairs are the first topic of a contract between the national authorities and the organization. in others words it may be defined as “the interface between the pharmaceutical company and the regulatory agencies across the world.” it is also called government affairs. in this article learn about important Interview Questions Regulatory Affairs below. these questions are generally asked during regulatory affairs interviews in pharmaceuticals.

Job interviews are crucial in the job search since they allow you to speak with hiring bosses about your experience and qualifications. You can use your interview for a regulatory affairs role to highlight your pharmaceutical experience and drug regulatory knowledge. Knowing how to respond to common regulatory affairs interview questions can help you create solid replies that represent your qualifications. We’ll go through some broad and in-depth Interview Questions Regulatory Affairs that hiring leaders might ask during a regulatory affairs job interview in this article.

Interview Questions Regulatory Affairs

Interview Questions about regulatory affairs in Pharma

1. Question: Goal of regulatory affairs as a profession?

Ans: Protection of human health. Ensuring the safety, efficacy, and quality of the drugs. Ensure that product information is relevant and accurate.

2. Question: Role of regulatory affairs professional?

Ans:

  • Regulatory affairs professionals act as links between companies, products, and regulatory agencies.
  • Ensure adherence and compliance with all the applicable guidelines such as cGMP, GCP, GLP, and ICH Guidelines.
  • Provides compliance of company’s products with current regulations
  • Prepares organized and scientifically valid NDA, ANDA, and INDA. MAA. DMF submissions.
  • Monitor of progress all registration submissions
  • Responded to queries from authorities and ensure that registration/ approval is granted without delay.

3. Question: what are different regulatory authorities?

regulatory authorities

4. Question: What do you mean by marketing authorization application?

Ans: Marketing authorization is the process of reviewing and assessing the data of medicinal products such as new medicine or generic medicine to bring medicinal products to the market. this process is finished by granting a license for medicinal products to be sold in the market. A drug product manufacture submits a marketing authorization application to get permission to bring medicinal products to the market.

5. Question: what is marketing authorization application validity

Ans: In most countries, it is valid for 5 years, after which time the marketing authorization must be renewed.

6. Question: what is the type of marketing authorization applications in the EU/USA and INDIA

Ans: EU:

  • Centralized procedure
  • Decentralized procedure
  • Mutual recognition procedure
  • National procedure

USA:

  • Types of drug registration applications in the USA
  • Investigational new drug application
  • new drug application
  • abbreviated new drug application

INDIA: The new drug application is applied after the completion of clinical trials. it can be applied through form 44 along with pre-clinical and clinical testing. The application can take anywhere from 12 to 18 months to be processed. after the NDA approval, the company is allowed to distribute and market the products, then it is considered in the phase IV trials. in this phase new uses, and long-term effects. etc. are discovered.

Interview Questions Regulatory Affairs related to CTD

7. Question: what do you mean by CTD?

Ans: The international council for harmonization (ICH) has brought the concept of an internationally acceptable format known as a common technical dossier (CTD). CTD’s guidelines have been developed for Japan, European Union, and the united states. basically, most nations have assumed the CTD format. Due to advances in information technology (IT), regulatory authorities from regulated nations throughout the world began to obtain data in electronic format either in eCTD (electronic common technical documents).

8. Question: How many modules are present in CTD?

Ans: Module 1: administrative information and prescribing information.

Module 2: common technical document summaries.

Module 3: quality

Module 4: non-clinical study report

Module 5: clinical study report

Read also: Interview Questions Quality Control

Top Most Interview Questions Regulatory Affairs

9. Question: What is a dossier?

Ans: A pharmaceutical dossier is a collection of detailed information on a particular drug that is required for submission to get a license from regulatory authorities.

10. Question: What is DMF?

Ans: A drug master file (DMF) is a confidential, detailed document prepared by pharmaceutical manufacturers and submitted to the appropriate regulatory authorities in the intended drug market.

11. Question: What is an investigational new drug application (NDA)?

Ans: it is an application filed to the FDA in order to start a clinical trial in humans if the drug was found to be safe from the report of the preclinical trial.

12. Question: what is a new drug application?

Ans: if a clinical study confirms that the new drug is relatively safe and effective and will not have undesirable effects on the patients, the manufacturer files a new drug application (NDA). NDA is the actual request to the manufacturer and sells the drug in the united state.

13. Question: what is an abbreviated new drug application?

Ans: It is a generic drug application that is referred to as ‘abbreviated’ since it is not necessary to include preclinical (animal) and clinical (human) evidence to show safety and effectiveness.

14. Questions: What are the types of DMFs?

Ans-Type I: Manufacturing location, building, Operating Methods, and Personnel (No prolonged accepted by FDA).

Type II: Drug product, Drug product Intermediate, and intermediate material used in manufacturing, or Drug Product.

Type III: Packaging includes primary, secondary, and tertiary materials.

type IV: Excipient, type of excipients Color, Flavoring agents, Essence, or Material Used in Their formulations.

Type V: Food and Drug Administration (FDA) Accepted Reference Information (FDA discourages its use).

15. What is an ASMF (Active substance master file)?

Ans: Active substance master file is a submission that is made to EMA (European medicine agency), and MHRA (Medicines and healthcare product regulatory agency) in Europe to provide confidentially intellectual property.

Note: Interview Questions Regulatory Affairs series will continue with updates. write below to us if any updates are available.

How do I prepare for an Interview Questions Regulatory Affairs?

If you are pursuing a degree or master’s degree in regulatory affairs, start your preparation within 3 or 4 months, and work on your capability and strengths. do research on products and companies and the way the company works. prepare the list of companies and start to apply with your well-defined resume.

Why do you want to join regulatory affairs?

Regulatory job is highly professional and very challenging work, in RA you will get knowledge about the products and their efficacy, quality, and adverse reaction.

Is Regulatory Affairs a good profession?

A career in regulatory affairs is one of the most adaptable professions one can pursue because it offers a wide range of job options at various levels. Regulatory Affairs is one of the most interesting and rewarding occupations, despite the fact that it is one of the most challenging.

How much do I earn as a Regulatory Affairs?

The regulatory profession is highly demanding and there are vast opportunities for fresher as well as experienced. As a fresher, you will get a good package compared to other pharma professionals. it may vary from company to company and candidate skills.

1 thought on “101 Top Interview Questions Regulatory Affairs for Pharma”

  1. Pingback: Jobs Opportunities In Pharmaceuticals In USA And India – PharmajobsWalkin.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Join Telegram

Get Direct Jobs Notification


This will close in 15 seconds

Granules India Pvt. Limited-Walk-In Interviews 10 Largest Pharmaceutical Companies in USA List of the Best Paying Jobs in the Healthcare Industry USA. Lupin Biotech Limited -Walk-In Drive on 21, Aug 2022 Zydus receives Form 483 from the USFDA for 4 observations. क्या पैन किलर आपकी kidney को मार रही है? SUN PHARMA – Walk-In Interviews for Pharma candidates Purdue Pharma, Sacklers reach $6 billion deal USA